Tio billiga och bra livsmedel att lagra hemma

(2013-08-28)

Ett visst lager av mat bör alla ha i bostaden. För att inte behöva göra ett avancerat schema för att hela tiden rotera varor som närmar sig bäst före-datum bör huvuddelen av livsmedlen vara såna som klarar minst 5 års lagringstid.

Ris
Ris håller sig i 10 år eller mer om det förvaras på rätt sätt. Ris innehåller mycket kolhydrater, lite protein och en del mineraler.
Pasta
Pasta är bra lagringsbar mat med låg vikt som är också en viktig källa till kolhydrater. Pasta kommer inte att hålla lika länge som ris, men det kan lagras i ca 5 år under goda förhållanden. Pasta är också mycket billigt, men är mer utrymmeskrävande än ris, bönor och mjöl.
Bönor
Bönor, linser och ärtor är kända för att de är bland de bästa allround-överlevnadslivsmedlen. De innehåller mycket protein, mycket kolhydrater och mycket vitaminer. Om de förpackas i lufttäta hinkar med syreätare och förvaras på en sval, torr, mörk plats, kommer de att hålla i upp till 10 år. Alla torkade bönor, linser och ärtor går bra att lagra.
Mjöl
Vetemjöl är bra att använda till bakning, men innehåller lite mindre näringsämnen än andra sorters mjöl. I en situation utan elektricitet kan det också vara svårt att baka annat än t.ex. tunnbröd och tortillas, så se till att lagra olika sorters mjöl. Lagras i lufttäta hinkar med syreätare på en sval, torr, mörk plats i upp till 2 år.
Margarin
För våra hälsomedvetna läsare låter härdade fetter kanske inte så lockande, men i en överlevnadssituation kanske du inte har råd att vara kräsen. Ister eller margarin erbjuder välbehövliga kalorier under kristider, är oumbärligt vid matlagning och har längre hållbarthet än matoljor. Förvara på en sval, torr och mörk plats och det kommer att hålla i åtminstone 2-3 år.
Salt
Salt är den mest användbara kryddan i ett överlevnadsförråd och används både för att konservera mat och att smaksätta mat. Salt har oändlig hållbarhet och är väldigt billigt, så det kan man inte köpa för mycket av.
Konserverad frukt och grönsaker En uppenbar överlevnadsmat, men inte så praktisk som många skulle tro. De är tunga och ganska dyra i förållande till de kalorier de ger. Dessutom håller syrliga frukter och grönsaker inte så länge som de flesta tror. Den flesta burkar kan dock lagras i 5 år.
Konserverat kött
Burkar med skinka, corned beef, tonfisk och kyckling är utmärkt att lagra. De kommer vanligtvis att hålla i mer än 5 år och de är en utmärkt källa till protein. I ett apokalypsscenario kommer det i Sverige vara skapligt lätt att få tag på färskare kött genom jakt och fiske.
Socker
Brunt och vitt socker kan ge piffa upp smaken hos överlevnadskosten och ger välbehövlig energi till hjärnan.  Socker håller i minst 10 år om det förvaras på rätt sätt. Honung är också utmärkt och kan att sparas ännu längre.
Jordnötssmör
Jordnötssmör är en bra källa till protein, fett och kalorier. Dessutom kan det vara en stämningshöjare. Jordnötssmör kan hålla upp till 5 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.