Därför ska du inte fylla badkaret vid ett strömavbrott

Ett vanligt råd när det blir strömavbrott är att du snabbt ska fylla badkaret med kallvatten om det går. Anledningen är förstås att vattnet i kranarna riskerar att sluta rinna om det är ett stort strömavbrott. Vi ska här förklara varför inte detta är en optimal taktik.

Strömavbrott = vattenavbrott

Har du egen brunn eller delar vattenförsörjning med de närmaste grannarna kommer pumpen att lägga av så snart strömmen försvinner. Bor du i ett område där kommunalt vatten pumpas fram till husen så finns förhoppningsvis back-up i form av dieselaggregat som kan driva pumparna åtminstone i några timmar. Om din bostad istället försörjs från ett vattentorn, så kan vattnet fungera så länge vattentornet inte är tomt. Även här finns troligen reservaggregat som kan pumpa upp nytt vatten i vattentornet så länge diesellagret räcker. Men om det är ett långt strömavbrott kommer trycket så småningom att sjunka så mycket att det inte längre kommer något vatten i hushållens kranar.

Vattnet tar slut snabbare

Om ett flertal hushåll tappar upp 150 liter vatten i sina badkar så kommer trycket i systemet att sjunka onödigt fort. De som inte är tillräckligt snabba blir då helt utan vatten. Det kanske är trevlig för dig att känna du har massor av vatten, men inte så sjyst mot dina grannar. Vattenförbrukningen i samhället kommer visserligen att minska så snart strömavbrottet sker eftersom det inte går att köra diskmaskiner och tvättmaskiner, men om hushållen nöjer sig med att tappa upp 10 liter var i en dunk eller kastrull istället för 150 liter så behöver inte vattnet ta slut så snabbt .

Vattnet i badkaret är inte drickbart

Även om du är noga med städa badrummet regelbundet så kommer det att vara väldigt mycket bakterier i badkaret. Dessutom finns det ofta mögelsporer och bakterieaerosoler i luften som kan landa på vattenytan. Lägg till att det, framför allt sommartid, kan finnas små, små mängder alger även i renat kommunalt vatten. När du låter vattnet i badkaret värmas upp till rumstemperatur har du fått förhållanden som gör att mikroorganismerna börjar växa och efter ett par timmar är vattnet inte längre drickbart.

Rena vattnet

”Men då kokar jag vattnet innan jag dricker det”, tänker du innan du kommer på att spisen inte fungerar när det är strömavbrott. Har du väldigt gott om bränsle kan du starta upp ditt stormkök för att koka dricksvatten, men det känns verkligen som resursslöseri. Bättre då är att att använda vattenreningstabletter. Eller ännu hellre ett vattenreningsfilter. Alla vattenreningsfilter på marknaden är effektiva på att ta bort ovanstående mikroorganismer.

Tappa upp vatten i förväg

En bättre strategi är att alltid ha dricksvatten upptappat i dunkar. Om du använder kommunalt vatten och rena dunkar kommer vattnet hålla väldigt länge om det står mörkt och lite svalt. Det är ofta lagom att byta vattnet några gånger per år. Har du vatten från egen brun kan kvaliteten vara sämre och då går det inte att lagra lika länge. Men testa under kontrollerade former: Låt det stå en månad och om det inte smakar eller luktar konstigt kan du prova att dricka det.

Räkna med att det går åt 5 liter vatten per person och dygn, så för att klara en vecka , vilket är rekommendationen från myndigheterna, behöver du 140 liter för en familj på 4 personer. Ju mer vatten du lagrar desto mer förberedd är du. Även om du bor trångt borde du kunna få plats med 20 liter vatten

Skaffa tomma dunkar

Myndigheternas rekommendation är att vi ska klara oss i en vecka på egen hand. Om vi räknar 5 liter vatten per person och dygn, så behöver du 140 liter för en familj på 4 personer. Det kanske låter orealistiskt för många att kunna ha i bostaden (framför allt för att det blir jobbig att tömma och fylla så många dunkar flera gånger om året). Men skaffa åtminstone några extra tomdunkar för att kunna hämta vatten vid kommunens tappställe eller vid närmaste sjö eller å. Hämtar du vatten i naturen måste det förstås renas enligt ovan. Har du extremt ont om plats, skaffa hopfällbara dunkar som tar minimalt med plats när de är tomma.

Sammanfattning

  • Blir det strömavbrott, tappa inte upp vatten i badkaret. Tappa istället upp i dunkar eller i grytor med lock.
  • Tappa inte upp onödigt mycket vatten – tänk på dina grannar.
  • Skaffa (i förväg) ett sätt att rena vatten.
  • Skaffa (i förväg) dunkar.