Så skyddar du dig mot översvämning

Det är aldrig lagom. Efter veckor av extrem torka kommer nu skyfall in över delar av Sverige, vilket kan leda till översvämningar i många bostäder. Titta om du riskerar att drabbas på MSB:s översvämningsportal och SMHI:s varningssida.

Förbered huset

Om du riskerar att få in vatten i källaren är det första du kan göra att flytta bort värdefulla saker från källaren. Det som inte kan bäras upp i huset behöver flyttas upp minst en decimeter, genom att exempelvis ställa det på lastpallar (brukar vara ett krav från försäkringsbolagen för att få ersättning). Alternativt förvaras på hyllor. Dra ur kontakter och slå av säkringen till källaren. Täta golvbrunnar så att inte vatten kommer upp genom avloppet. Du kan använda en plastboll som du proppar ner och pumpar upp försiktigt eller utbredda sopsäckar som hålls nere med något tungt.

Förbered tomten

Bygg vallar, helst med sandsäckar eller en jordvall täckt av plast, på utsidan av källardörr eller källarfönster för att hålla bort vattenmassorna. låna eller köp eventuellt en länspump. Koppla bort stuprör, brunnar och dräneringsledningar från avloppsledningarna för att inte överbelasta dagvattensystemet. Tänk igenom tomtens lutning och försök förutsäga var vatten kommer att rinna. Samla upp vattnet från stuprören i tunnor för att minska mängden vatten som din tomt behöver ta hand om.

Håll dig inne

Var försiktig med att köra bil när det är översvämning. I vägtunnlar kan så stora vattenmängder samlas att bilen börjar flyta. Även som cyklist eller gångtrafikant kan det vara väldigt svårt att ta dig fram. Kollektivtrafiken kommer att få stora störningar under översvämningen. Även polis, ambulans och räddningstjänst kan få problem att ta sig fram till dig. Se till att du du klarar dig i några dagar även om elen skulle slås ut eller dricksvattenförsörjningen störs.

Efter översvämningen

Släng saker som blivit skadade av vattnet. Kontakta ditt försäkringsbolag. Sätt ner ett avfuktingsaggregat och låt dtn stå i flera veckor. Värmefläktar kan driva in fukten i betongen. Kvarbliven fukt kan leda till att det börjar växa mögel och vattnet kan i värsta fall skada bärigheten hos betongen eller träet i väggarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.