Så skyddar du dig vid åskväder

Vid ett åskoväder byggs en kraftig elektrisk laddning upp i molnen som försöker urladda till den högsta punkten på marken.  Ett blixtnedslag har väldigt hög energi med spänningar på miljontals volt och kan sätta eld på träd och byggnader samt förstöra elektronik. Blixten kan slå ner två gånger på samma ställe, vissa höga byggnader träffas många gånger per år.

Sätt dig i säkerhet

Stanna inomhus. Även om ditt hus inte har åskledare är det säkrare än att gå ut. Men vattenledningar kan i värsta fall bli strömförande och blixtar kan slå ut ur vägguttag.

Äldre bilar skyddar mot blixtnedslag, inte för att de har gummidäck, utan för att de är metallburar som en elektrisk laddning inte kan komma igenom. Moderna bilar har ibland karosser av plast och större fönster och kanske inte skyddar vid ett nedslag. Däcken och elektroniken kan bli förstörda på alla typer av bilar.

Om du är utomhus, undvik öppna fält, fotbollsplaner och golfbanor. Blixten söker sig till den högsta punkten i närheten. Gummistövlar skyddar inte. Stå inte för nära höga träd. Blixten kan gå genom trädet och ner i marken. Trädet kan också splittras eller tappa grenar.

Vatten leder ström, så låt bli att bada, fiska, vattensporta och åka båt om inte båten har en åskledare.

Förbered dig

Dra ur sladdar till känslig utrustning som tv, router, bärbara datorer och mobilladdare. Om blixten slår ner i elnätet kan den höga energin smälta kretskort. Även på tvättmaskin, diskmaskin kyl, frys och spis borde du dra ut sladden, men det är ofta lite krångligare. Lampor är inte lika viktigt att dra ur, glödlampan kan förstöras vid ett blixtnedslag, men det är ganska billigt att ersätta.

Blixtar kan skjuta ut ur vägguttagen. Även ur en vanlig analog telefon kan det slå ut blixtar, däremot inte ur en mobiltelefon. Att installera ett överspänningsskydd i elcentralen hjälper oftast mot alla ovanstående problem.

Det är lätt hänt att det blir strömavbrott i samband med åskväder, så gör de vanliga förberedelserna inför strömavbrott:
-Kontrollera att ficklamporna har laddade batterier.
-Plocka fram ljus och tändare.
-Leta reda på ett stormkök för att kunna koka vatten och värma mat.
-Kontrollera brandvarnaren, brandvarnaren och brandfilten.
-Tappa upp några dunkar eller flaskor och tillbringare med vatten.
-Se till att din mobil och powerbank är laddade (men ladda dem inte om åskvädret har börjat).
-Ställ in din lokala P4-kanal på din vevradio eller batteriradio för att kunna få information.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.