Morakniv

Morakniv började tillverka sina numera världsberömda knivar redan 1898 (även om företaget räknar 1891 som ursprungsåret). Under många år var knivarna kända för sina handtag av rödmålat trä och slidor av cellulosabaserad vulcanfiber, men nu finns en mängd modeller som har andra färger och andra material i handtag och slida. 

Även om morakniv har kvar klassiska modeller med handtag av obehandlad eller rödlackerad björk, så är många av de moderna modellerna utrustade med ergonomiska plastskaft med friktionsgrepp.

Knivbladets material

Moraknivarnas blad gör av olika sorters stål :
Kolstål. Knivblad av kolstål är inte lika blanka som blad av rostfritt stål. De är lätta att slipa men rostar om man inte håller dem rena och torra.

Rostfritt stål. Morakniv använder rostfritt stål 12C27 eller 14C28N från den svenska tillverkaren Sandvik, som kan slipas superskarpt och inte rostar i första taget. Rostfritt stål håller skärpan längre, men är lite svårare att slipa om än kolstål. Är också lite mjukare än kolstål och laminerat stål

Laminerat kolstål är speciellt utvecklat för Morakniv. Det kombinerar egenskaper från rostfritt stål och kolstål och ger hög skärpa som håller länge. Bladet går att böja något, vilket passar bra i slöjdknivar.

Bladets form

Knivblad kan ha många olika former, beroende på vad de ska användas till. Alla Moraknivs frilufts-och täljknivar har en form som kallas drop point, där den raka ryggen börjar slutta nedåt några centimeter från spetsen. Modellerna 2000 och Kansbol är flåslipade, vilket innebär att biten närmast spetsen är tunnare, vilket ger ökad flexibilitet.

Companion, Basic, Classic, Scout
Scout safe
2000, Kansbol
Eldris

Handtag

I början var alla handtag på moraknivar tillverkade av björk. Björkträ används fortfarande i bland annat modellerna Classic, Scout och Slöjdkniv. Morkaniv har nyligen kommit med en serie knivar med handtag av askträ.

Björkhandtag

Polymerplast eller polyamid är hårdplaster som är starka och slagtåliga. Plast kan bli lite halt när det är fuktigt, så därför har vissa knivar ett lager av något annat material för att ge bättre grepp.

Handtag med TPE-gummi (mörka partier)

TPE-gummi eller termoplastisk elast ger bra grepp på modeller som PRO, Companion, 2000, Eldris, Kansbol och Garberg.

Pro grip är ett gummimaterial som täcker ytan på vissa av plasthandtagen och ger ett väldigt skönt grepp. Används i första hand på Moraknivs köksknivar.

Kork. Moras flytande kniv flyter som en kork eftersom handtaget är gjort av det (med ett lager av plast inuti för att göra det hållbart).

Knivvård

Ta hand om knivbladet när du använt kniven.

När blad av rostfritt stål blir smutsiga, mår de bra av att sköljas av med tvål och vatten sedan lufttorka.

Kolstål däremot oxiderar i fuktig miljö. Torka av bladet och olja in det med ett tunt lager.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.