Krisförråd med mat för dig som är allergisk

Även den som inte tål vissa livsmedel behöver ha ett lager med mat hemma ifall det av någon anledning inte går att gå ut och handla. Det kan vara att det är strömavbrott i din butik eller att kassasystemet utsatts för en hackerattack, det kan vara problem med transporterna så att det inte kommer in några varor eller att du inte kan gå ut för att du är sjuk eller för att det är farlig rök, kemikalier eller radioaktivitet i luften. Det är inget problem att komma på scenarier där du har stor nytta att ha ett matförråd hemma och det är oftast ingen stor ansträngning att bygga upp ett sådant.

Otur för den som inte tål baljväxter

Bönor, ärter och linser hör till de livsmedel som är bäst att ha i sitt nödförråd. De innehåller kolhydrater, fett och massor av protein och har väldigt lång hållbarhet, både i torkad form och som blötlagda konserver.

Laktosintoleranta kanske har en fördel

Mjölkprodukter hör till de livsmedel som har kortast hållbarhet och är svåra att lagra om kylskåpet inte längre fungerar på grund av strömavbrott. Det går förvisso bra att frysa de flesta mjölkprodukter och en fylld frys håller kylan längre i händelse av strömavbrott, vilket kan vara ett tips för den som inte klarar sig utan mjölk i kaffet. Laktosfria produkter har fördelen att de har längre hållbarhet och går att förvara skapligt länge om du kan hålla dem något under normal rumstemperatur. Havredryck, mandeldryck och dylikt (som inte längre får kallas mjölk) har jättelång hållbarhet, även i rumstemperatur.

Torrvaror utan gluten

En vanlig utgångspunkt i en nödlager är att ha stora mängder av lättlagade torrvaror med lång hållbarhet. Typiska exempel är pasta och couscous, men den som är glutenintolerant behöver hitta andra alternativ. Havregryn, potatismospulver och olika sorters ris kan vara en idé, de kräver varken mycket vatten eller lång koktid. Även potatis och andra rotfrukter är bra källor till kolhydrater, som går att lagra länge om man förvarar dem svalt, mörkt och ganska fuktigt

Frystorkad mat som är allergianpassad

Att ha ett antal portioner frystorkad mat i sitt nödlager har många fördelar.
-De är lättlagade – du behöver inte ens kokande vatten, det räcker att vattnet är hett.
-De har väldigt lång hållbarhet – de som är packade i konservburkar har nästan oändlig hållbarhet, även om de är märkta med 15 eller 25 år.
-De kan vara en trevlig variation om det är en långvarig kris och övriga matförrådet framför allt består av torrvaror, bönor och krossade tomater.

Överlevnadsbutiken har massor av frystorkade färdigrätter och råvaror och du kan sortera dem beroende på om du inte tål gluten, mjölk, ägg, nötter eller vill ha vegetarisk frystorkad mat.

Bli inte kolmonoxidförgiftad i vinter!

P4 rapporterade förra veckan siffror från Giftinformationscentralen om att rekordmånga (105 st) behövt sjukhusvård efter att ha drabbats av kolmonoxidförgiftning. Den troliga anledningen till ökningen är att många har försökt värma upp sin bostad på nya sätt med anledning av de höga elpriserna.

Koldioxid

Vid förbränning av alla vanliga bränslen (ved, kol, gasol, fotogen, bensin, diesel, etc.) bildas koldioxid, CO2. Koldioxid kan vara dödligt, men inte förrän i väldigt höga halter. Koldioxidhalten i atmosfären ligger på drygt 400 ppm = 0,04%, men i ett rum med dålig ventilation är det inte ovanligt att halten överstiger 1000 ppm bara genom människors utandning. Koldioxiden är luktlös och vid höga koldioxidhalter blir du trött och kan få huvudvärk, men inte förrän nivåerna närmar sig 100 000 ppm = 10% är de dödliga.

Kolmonoxid

Kolmonoxid (kallas även koloxid), CO, är däremot dödligt vid så låga halter som 800 ppm. Kolmonoxiden binder väldigt hårt till hemoglobinet i blodet, som normalt används för att transportera syre. Kroppen kan då inte ta upp syre vilket snabbt leder till döden. Kolmonoxid bildas vid förbränning när det är brist på syre, exempelvis i ett stängt rum och gasen har ingen lukt, så du märker inte när den bildas. Tecken på kolmonoxidförgiftning är huvudvärk, illamående, yrsel, trötthet eller hjärtklappning.

Fel som kan ge kolmonoxidförgiftning

Det brukar varje år förekomma något dödsfall i Sverige på grund av kolmonoxidförgiftning i husvagn. Andra misstag som kan leda till kolmonoxidförgiftning är att att inte öppna spjället i en öppen spis eller kamin, att elda i en kolgrill inomhus eller att använda en fotogenkamin eller gasolkamin i ett sovrum med stängd dörr. Även defekta gasolkylskåp och gasolspisar i husvagn, båt eller en liten stuga kan leda till kolmonoxidförgiftning.

Detektorer

Det finns olika typer av detektorer för att upptäcka problem med förbränningen.

Oxygen depletion sensors, ODS, mäter syrehalten som normalt är 21% i luft och reagerar om den sjunker under 18,5%. Gasolkaminer har ofta en sådan funktion som mekaniskt stänger av förbränningen när syrehalten blir för låg.

Kolmonoxiddetektorer mäter istället halten av kolmonoxid i luften. För konsumenter finns lättanvända larm att köpa för cirka 500 kr.

Så slipper du förgiftning

Använd bara utrustning som är gjord för inomhusbruk, använd inte kolgrill eller gör en lägereld inne. Det finns spritkök, gasolkök, spritkaminer, gasolkaminer och fotogenkaminer som går att använda inomhus.

Se till all skorstenen är sotad och provtryckt och att spjället är öppet om du ska elda i kamin, kakelugn eller öppen spis.

Ha dörren öppen eller ett fönster på glänt när du använder en fotogen- eller gasolkamin. Stäng av den innan du går och lägger dig.