10 oväntade användningsområden för en mobiltelefon i en överlevnadssituation

(2014-05-09)

trasig mobil

Om du riskerar att gå vilse i skogen – ta med en mobiltelefon.
Årets mest överflödig tips, säger ni?
Låt mig då förklara vad man kan göra med en mobiltelefon även om den inte har täckning, om den har slut på batterier eller den blivit förstörd.

1.  Använda appar som kartor, kompass. Om man tittar på en karta över det aktuella området när man har täckning brukar kartan finnas kvar även när täckningen försvunnit.

2.  Spara överlevnadsinstruktioner på den i form av text och bilder. Det finns även appar med sån information.

3.  Signallampa. Många mobiler har nån typ av led-lampa, t.ex. i kamerablixten, som inte drar så mycket batteri och som kan synas från långt håll. För att lysa upp på närmare håll kan du även använda skärmens ljus (öppna sms-funktionen så får du en vit skärm).

4.  Bli hittad genom att bli pingad. Även om du inte kan ringa på telefonen kan räddningspersonal kanske snappa upp telefonens pingsignal och triangulera fram din position.

5.  Använda som signalspegel. LCD-skärmar har reflekterande lager under glaset

Om telefonen är helt trasig kan man slå den mot en sten, öppna den och använda vissa komponenter:

6.  Göra eld. Modernare litiumbatterier kan det räcka att punktera för att det ska börja brinna. För äldre batterier: En tunn koppartråd som sätts mot batteriets plus- och minuspol blir varm och börjar glöda, på samma sätt som man kan göra med stålull och ett batteri.

7.  Bygga en enkel kniv. Kanten på telefonens kretskort kan slipas mot en plan sten och bli ganska vass. Det blir ingen Fällkniven F1, men den går att använda för att skära vissa saker. Om telefonen har en metallbaksida kan man bryta av den och använda istället för kretskortet.
Även glaset kan förstås ge vassa skärvor som kan användas för att skära.

8.  Bygga ett spjut. Istället för kniv kan man göra en vass spjutspets och fästa på en pinne med hjälp av något snöre.

9.  Göra en alternativ fiskekrok. Ta kanten av metallbakstycket som är ett par mm brett och några cm långt, fäst en fiskelina på mitten av metallen, vik linan längs med metallens ena sida och stoppa in allt i e daggmask. När en fisk hugger masken fastnar metallbiten på tvären i fiskens mun.

10. Tillverka en kompass. Ta en kort metaltråd (inte koppar eller annat omagnetiskt materiel), dra över med magneten från högtalaren, lägg tråden på ett litet blad i en vattenpöl och du har en enkel kompass. (Sen får du använda dina scoutkunskaper för att avgöra vilken ände som är norr och söder.)

Bonus:
Har du dessutom med hörlurar till telefonen kan du använda sladden till en mängd saker (se tidigare inlägg om tandtråd och om paracord).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.