11 viktiga saker man kan göra med en sopsäck i en överlevnadssituation.

(2013-10-24)

Garbage_bag_in_BLACK

En hoprullad sopsäck tar kanske för mycket plats för att man ska bära med sig den i fickan till vardags, men i en väska får den nästan alltid plats och vikten är försumbar. Tänk bara på att det kan nötas hål om säcken ligger för länge i väskan, så byt ut säcken ibland.

1. Regnrock. Gör ett hål för huvudet i botten och två armhål. Trä den sedan över dig för att skydda kläderna vid ett skyfall. Denna uteliggarponcho hjälper dig också att hålla värmen, framför allt i blåst.

 2. Ryggsäcksskydd. Du kanske har med dig regnjacka men inget ryggsäcksöverdrag. En sopsäck är tillräckligt stor för att rymma de flesta rycksäcksmodeller och det brukar gå att ordna sopsäcken så att du fortfarande kan bära ryggsäcken på ryggen.
3. Regntätt vindskydd. Ett vindskydd av granris eller blad får ökad ökad regntålighet om man skär upp en sopsäck och placerar över.
4. Regnsamlare. Regnvatten att dricka kan samlas upp direkt i säcken eller så kan den skäras upp och användas för att leda ner vattnet i en flaska eller hink.
5. Fuktsamlare. Om man sätter säcken över en lövklädd gren kommer vattenånga avges från löven och samlas i säcken. Det blir inte mycket vatten, men i en riktigt eländig situation så kan varje deciliter vara viktig.
6. Vattenbehållare. För att hämta och bära med sig rent vatten från en bäck. Säcken kan ha begränsad styrka så undvik att fylla den alltför mycket.
7. Signalering. Om man vill bli hittad i skogen och har gröna/bruna/grå/svarta kläder på sig så kan en färglad sopsäck göra att man blir upptäckt på långt håll. Sätt en på en pinne som en fana och vifta med den. Lägg ut den på marken vid ditt läger så syns det från luften även om du sover eller är borta från lägret.
8. Väska. En sopsäck är ganska bekväm att bära över axeln även om den tung och den rymmer mer än de flesta ryggsäckar gör.
 9. Vattentät väska. Om du måste ta dig över en flod eller sjö, klä av dig så mycket som möjligt, stoppa utrustningen i säcken och krnyt ordentligt. Om du ser till att det finns tillräckligt med luft i kommer säcken att flyta och du kan simma över med den.
10. Insektsskydd. För att skydda mat, framför allt kött, mot flugor.
 11. Smådjursfälla. Gräv en grop och stoppa ner sopsäcken. Mindre djur som insekter och ödlor kommer inte att kunna ta sig upp för de hala väggarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.