5 sätt att använda glasögon i en överlevnadssituation

2014-06-06

Sista delen

glasses

Om man planerar för att överleva apokalypsen och dessutom har dålig syn bör man nog lägga upp en plan för hur man ska klara sig när det inte längre finns några optiker. Även om man ser fram mot ett scenario när man är en av få överlevande i en intakt stad och kan välja fritt och gratis i alla butiker, så är det inte säkert att det går att hitta glasögon och linser med just din styrka. Köpa flera par glasögon när det är rea eller investera i en laseroperation? Valet är ert, detta blogginlägg handlar istället om vad man kan göra om man är strandad i vildmarken och råkar ha ett eller flera par glasögon med sig.

1.  Göra upp eld. Glasögon för långsynta är i princip (om man har stort synfel) två förstoringsglas och går bra att göra eld med. För alla andra synfel – sorry, se till att ha med ett eldstål.

2.  Signalera. Man kan göra solreflexer med glasögon, men ju mindre plana (d.v.s. ju mer konvexa eller konkava) glasen är desto svårare att fokusera reflexen dit man vill.

3.  Skydda ögonen. Ju större glasögon desto bättre skydd mot eldgnistor, sten-och metallflisor samt smittade kroppsvätskor.

4.  Skära med. Om glasögonen gått sönder och du på något sätt klarar dig utan dem kan du passa på att använda glasskärvorna (om de är gjorda av glas och inte plast) till att skära med eller för att tillverka spjutspetsar till jakt.

5.  Bygga verktyg av bågarna. Om glasögonen ändå är sönder får man passa på att utnyttja alla delar. Glasögonbågar av metall kan brytas och böjas till olika verktyg, t.ex. fiskekrokar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.