8 sätt att använda en aluminiumburk i en överlevnadssituation

(2014-04-25)

AluminumCan

Aluminiumburkar är något som brukar gå att hitta i vildmarken. Håll Sverige rent genom att plocka upp dem och i gengäld kanske de kan rädda ditt liv.

1.  Samla upp regn och transportera vatten. Även om burken inte rymmer mer än några deciliter kan denna mängd vatten göra stor skillnad när du är uttorkad.

2.  Göra upp eld. Putsa upp den konkava botten med en bit chokladpapper tills den är riktigt blank och fokusera sedan solens strålar mot något brännbart i brännpunkten. Eventuellt är solen i Sverige för svag för att detta ska funka.

3.  Tillverka en kniv. Det går att skära till ett knivblad av den tunna aluminiumplåten som sedan går att vässa. Vik eller rulla återstående plåt till ett bekvämt handtag.

4.  Koka vatten. Med nån typ av handtag för att inte bränna fingrarna kan man koka vatten eller laga mat i en burk utan överdel.

5.  Signalera. Den blanka insidan och böjda formen gör att man kan koncentrera solljuset till en smal stråle såm syns från mycket långt håll.

6.  Tillverka en fiskekrok av ringen. Inte helt enkelt, men kroken kan vara bättre än ingen alls.

7.  Bygga en fälla för smådjur. Vill du fylla magen med insekter och grodor? Kapa toppen på en burk och gräv ned den på lämpligt ställe.

8.  Bereda kolat tyg (char cloth). När du har en eld, skär tyg som du kan undvara i bitar om ca 4 x 4 cm. Dela burken på mitten, stoppa in tygbitarna och sätt ihop burken igen till en lufttät behållare (stäng till drickhålet först). Placera behållaren i elden och efter några minuter har du kolat tyg som är väldigt lätt att tända nästa gång du behöver göra eld.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.