Att bäst före-datum har passerats betyder INTE att maten är oätlig, utan det betyder att tillverkaren lovar att smak och konsistens är helt oförändrad fram till detta datum.
Vid årsskiftet 1985/86 infördes krav på förpackningsdag och bäst-före-dag på färdigpackade kylvaror istället för ”sista förbrukningsdag” Senare anpassades reglerna till EU så att alla livsmedel idag märks med ett bäst före-datum. Sista förbrukningsdag används fortfarande på ett fåtal livsmedel som kan vara skadliga om de blir gamla (till exempel köttfärs).
Bäst före-datumet på mat är inte detsamma som ett utgångsdatum. Bäst före-datumet anger den tid då maten förväntas hålla högsta kvalitet, till exempel när smaken, doften och konsistensen är som bäst. Efter det datumet kan maten fortfarande vara ätbar, men kvaliteten kan ha försämrats.
Många livsmedel kan ändra konsistens, till exempel att de separerar så att vätska tränger ut, om de lagras länge. De kan mörkna eller ljusna, de kan bli torrare för att de släpper i från sig fukt och de kan tappa smak eftersom vissa smakämnen lätt bryts ner. Men det betyder inte att det inte går att äta dessa livsmedel. Du kan spara väldigt mycket pengar på att inte kasta mat som är fullt ätbar.
En tumregel kan vara att livsmedel som förvarats på rätt sätt håller dubbelt så länge som förpackningen anger. En vara som har två års hållbarhet kommer att gå bra att äta efter fyra år. Även mjölk som är ett väldigt känsligt livsmedel brukar hålla i upp till två veckor om paketet förvarats vid 4 grader, trots att det står en vecka på förpackningen.
Det är alltid viktigt att använda sunt förnuft när man bedömer om mat är säker att äta eller inte. Om maten har förvarats korrekt, till exempel vid rätt temperatur, är den oftast ätbar efter att bäst före-datumet har passerat. Däremot kan mat som förvarats felaktigt eller som har utsatts för höga temperaturer, insekter eller annan förorening bli farlig att äta, även om bäst före-datumet inte har passerat.
Det är också viktigt att läsa förvaringsanvisningarna på förpackningen. Vissa livsmedel behöver förvaras vid kyla eller i frysen för att hålla längre, medan andra kan hålla längre i rumstemperatur. Att förvara maten på rätt sätt kan förlänga dess hållbarhet.
För frystorkad mat, som inte innehåller någon fukt och som är förpackad i lufttäta mylarpåsar eller plåtburkar kan hållbarheten vara extremt lång. Anledningen är att man får bort de tre saker som gör att livsmedel blir förstörda: fukt som gör att skadliga mikroorganismer kan växa, sure som får fetter att härskna och solljus som bryter ner vissa ämnen i maten.
Det är dock viktigt att notera att vissa livsmedel, till exempel mjölkprodukter och kött, kan bli farliga att äta även om de har förvarats korrekt om de har blivit utsatta för bakterier eller andra föroreningar. Dessa livsmedel bör alltid hanteras noggrant och kastas om det finns tecken på att de har försämrats.
Således, medan man kan äta mat efter bäst före-datumet har passerat, är det alltid viktigt att använda sunt förnuft och bedöma matens kvalitet och förvaringssätt innan man bestämmer sig för att äta den. Om man är osäker på om maten är säker att äta eller inte, är det alltid bättre att vara försiktig och kasta den istället för att riskera att bli sjuk.
I en långvarig krissituation där du inte kan gå till affären och handla behöver du kanske äta mat som har passerat bäst före-datum och du kommer antagligen att njuta av denna mat.