Pandemin är över – detta har vi INTE lärt oss

WHO förklarade 5 maj Covidpandemin över. Det innebär INTE att inga fler kommer att smittas och avlida av coronaviruset – det dör fortfarande hundratals människor varje dag runt om i världen. Däremot räknas det inte längre som ett globalt hälsonödläge. Anledningen är dels att vaccinationsgraden är tillräckligt hög i tillräckligt många länder, dels att viruset har muterat till varianter som är mindre dödliga.

Men vi kommer att får nya pandemier, det är något som är oundvikligt. Det kanske dröjer sextio år som det gjorde mellan Hong Kong-influensan och covid eller så kommer det en ny pandomi redan om några år. Det diskuteras fortfarande vilka länder som gjorde fel och vilka som gjorde rätt och jag försöker undvika att ge mig in i den debatten. Jag tänkte däremot lista några saker som vanligt folk, regeringar och i värsta fall smittskyddsmyndigheter i alla länder riskerar att ha fel om.

Pandemin kommer orsakas av ett coronavirus

Det finns flera olika familjer av virus som har potential att starta en pandemi. Innan covid trodde de flesta experter att nästa pandemi skulle orsakas av ett influensavirus. Influensavirus dödar redan ganska många äldre varje år, medan coronavirus tidigare mest orsakat lättare förkylningar. Vi kan bli tvungna att lära oss namn som rhinovirus, pneumovirus, filovirus, paramyxovirus

Att tvätta händerna löser alla problem

Virus smittar oftast genom man andas in små vätskedroppar som någon smittad nyligen har nyst eller hostat ut eller pratat häftigt (kalls droppsmitta). Dropparna brukar falla till marken efter ett par minuter, men för visa typer av virus, som mässling, kan virusen stanna länge i luften och även färdas i till andra rum och kallas därför luftburna. Att få virus på fingrarna och stoppa dem i ögonen, näsan eller munnen är inte en lika vanlig smittväg för virus.

Det är effektivt med handsprit

Coronaviruset har en yta som förstörs om det kommer i i kontakt med sprit. Även alla bakterier är känsliga för sprit. Däremot finns många virusfamiljer som inte påverkas av handsprit, till exempel calicivirus som orsakar vinterkräksjuka.

Det kommer utvecklas ett effektivt vaccin snabbt

Det gick väldigt mycket snabbare att utveckla ett vaccin mot covid än alla experter trodde. Delvis berodde det på att processen att godkänna de olika vaccinerna snabbades på väldigt mycket jämfört med vanliga läkemedel. Men en stor anledning var att vi hade tur. Jag har arbetat med utveckling av läkemedel och vet att det finns tusen saker som kan gå på tok. Att stänga ner ett samhälle helt under flera år i väntan på att det ska komma ett vaccin som man kan ge till befolkningen är väldigt svårt och ger också allvarliga biverkningar på saker som psykisk hälsa, utbildning och samhällsekonomi.

Det är bra att stänga ner samhället

Hur effektivt det var att införa lockdown i olika länder för att stoppa smittspridningen diskuteras fortfarande. Nyligen kom till exempel en gemensam rapport för Sverige, Norge, Danmark och Finland som pekar mot att nedstängning av skolor inte bidrog till någon minskad smittspridning, men däremot ledde till sämre utbildning för många elever.

Exempelvis Nya Zeeland lyckades ganska bra med att förhindra spridning i samhället, men hade stor hjälp av att landet ligger ute i havet, långt från alla andra länder. Kina som hade en extrem nedstängning av landet i nästan tre år lyckade jättedåligt och fick stora problem när de släppte på restriktionerna eftersom vaccinationsgraden var låg och nästan ingen hade fått immunitet genom tidigare infektion.

Om en ny pandemi skulle komma inom ett par år kan det bli svårt att övertyga befolkningen i många länder att acceptera en ny nedstängning.

Det är bra med ett starkt immunförsvar

Många sjukdomar slår hårt mot personer med dåligt immunförsvar, men det finns också exempel på sjukdomar där dödsorsaken varit att kroppens immunförsvar reagerar alltför kraftigt. Både Spanska sjukan och svininfluensan visade sådana tendenser där ungdomar och vuxna under 30 år var överrepresenterade bland de döda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.