Så får du en billigare semester

Känns det tommare i plånboken inför semestern i år än tidigare år? Du är inte ensam, många svenskar har ovanligt lite pengar på kontot just nu. Det är aldrig roligt att inte ha råd att ordna en minnesvärd semester för familjen, men det finns mycket du kan göra utan att ruinera dig.

Stanna i Sverige

Det kan kännas lockande att flyga eller bila till något annat land för att få nya perspektiv, men den svenska kronan har väldigt lågt värde just nu, så om ni inte måste lämna Sverige, gör inte det.

Bo på vandrarhem

Många vandrarhem i Sverige har bra standard och priset för en natt är ofta hälften av vad det kostar att bo på hotell. Ibland finns det rum med 6 eller 8 bäddar, så är ni många i familjen eller är beredda att dela rum med främlingar, så går det att få ner priset ännu mer.

Att tälta ger dig mycket natur för pengarna.

Tälta

Att sova åtminstone någon natt i tält sparar väldigt mycket pengar och gör att ni kommer väldig nära naturen. Att tälta är ett perfekt sätt att öva på sin krisberedskap, plötsligt har du inte tillgång till elektricitet, rinnande vatten eller toalett. Vill man ha lite mer bekvämlighet så kan man tälta på en campingplats där det finns dusch och toalett.

Åk buss

Det finns några bussbolag som har flera avgångar per dag mellan de större städerna i Sverige och biljetten brukar kosta 200-500 kr. Bussar är lite långsammare än tåg (när inte tågen krånglar) och det är svårt att gå omkring när man behöver sträcka på benen, men bussarna är oftast fräscha med bekväma säten.

Ta med dig mat

Om ni är ute och bilar är det lätt att lunchpausen blir på någon snabbmatsrestaurang eller vägkrog. Även om restaurangpriserna inte har stigit lika mycket (i procent) som priserna i matbutikerna så är det ganska dyrt att äta ute. Det finns många natursköna rastplatser där ni kan äta medhavd matsäck. Orkar ni inte stå och göra iordning mat på morgonen när ni har mycket att packa in i bilen? Köp självvärmande rätter till hela familjen och så har ni varm mat på mindre än 10 minuter när ni stannat vid rastplatsen.

På vandrarhem brukar det finnas spis och kylskåp att låna så att ni kan laga er egen mat. Om ni tältar tar ni med ett stormkök med gas eller sprit. Lita inte på att det går att göra en lägereld som ni kan laga mat på, det är ofta eldningsförbud i Sverige på somrarna. Frystorkad mat är inte så billigt per portion, men är väldigt smidigt att tillaga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.