Så gör du iordning en krislåda

En krislåda kan även kallas för strömavbrottslåda, beredskapslåda eller beredskapsbox. Det handlar om att samla alla saker du kan behöva i ett nödläge på ett och samma ställe. Exempel kan vara en vevradio, ficklampa, extra batterier, värmeljus, spritkök med bränsle och tändstickor. Ofta är krislådan en plastlåda, kanske med vattentätt lock för att att skydda innehållet eller en pappkartong. Men egentligen är krislåda mer ett begrepp för att man samlar sin krisutrustning på samma ställe. Det behöver inte vara en låda utan kan vara en hylla i en garderob. Eller, om du har gott om plats, ett helt förråd.

Själva lådan

En plastlåda har fördelen att den skyddar innehållet mot syre, fukt och mot skadedjur (även om möss och råttor ganska lätt gnager sig genom plast). Men har du mycket krisutrustning behöver du en väldigt stor låda (som kan vara ganska dyr om den ska vara luft- och vattentät). Lådor av plåt eller aluminium kan också vara bra, men är ännu dyrare. Ett alternativ kan vara att förvara vissa saker i påsar utanför lådan. Har du filtar och sovsäckar är vakuumpåsar effektivt för att skydda dem och göra att de tar mindre utrymme.

Innehåll i en krislåda

Innehållet i en krislåda ska vara sådant att du ska kunna täcka de livsnödvändiga behoven:
Rent dricksvatten (t.ex. dunkar och vattenreningsutrustning)
Varm mat (lättlagad mat med lång hållbarhet, stormkök)
Värme (filtar, sovsäckar, gasolkamin)
Ljus (ficklampor, vevlyktor, stearinljus)
Information (vevradio eller batteriradio, handböcker)
Hygien (latrinsäckar, våtservetter).

Bug out-bags

En bug out-bag eller överlevnadsväska är egentligen en portabel krislåda. Men eftersom den används när du behöver lämna din bostad behövs några extra saker i den, exempelvis ett tält eller en tarp ifall du behöver sova utomhus. En bug -out-bag är vanligtvis packad i en ryggsäck för att den ska vara lätt att bära – du kan inte räkna med att kunna ta dig hela vägen till din bug out-location i ett fordon. Men det kan gå att använda en axelväska om innehållet inte är alltför tungt. En resväska med hjul kan vara bekväm så länge du går på asfalt, men är väldigt opraktisk om du måste gå genom skogen.

Saker du inte ska stoppa ner i en låda kan du läsa om i detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.