Hösten är en tid då det ofta kommer stora regnmängder. Om ditt hus ligger lågt eller nära en sjö eller å är risken större att du drabbas av översvämning i källaren. Om källaren är inredd eller om du förvarar viktig utrustning där kan det bli en dyr och tidskrävande historia. Och även om källaren är tom kan översvämning leda till fuktskador och mögelangrepp på huset
Huset på bilden har ingen koppling till denna artikel.
Förebygg översvämning
- Följ väderleksrapporterna noga så att du är förberedd om det blir översvämningsvarning i ditt område.
- Kontrollera att takplåtar och takpannor är hela och sitter på plats. Rensa hängrännor och stuprör.
- Se till att marken lutar ut från huset och inte in mot huset. Med rätt lutning, minskar man risken att vattnet rinner in mot husgrunden.
- Säkerställ att dräneringen runt huset fungerar och att grunden är välisolerad, så att inte vatten riskerar att rinna in genom grunden.
- Undvik att förvara fuktkänslig egendom i källare och andra utsatta utrymmen.
- Möbler och liknande som inte går att flytta upp ur källaren kan pallras upp med brädlappar eller klossar för att undvika att de står i vatten.
- Om området inte har separata system för avloppsvatten och dagvatten och du inte har en fungerande backventil i huset, kan avloppsvatten tränga upp ur golvbrunnarna i källaren vid kraftiga skyfall. En tidning eller handduk ovanpå gallret och sedan något tungt ovanpå den kan hindra att vatten trycks upp, men försäkerhets skull kan man bygga vallar runt golvbrunnen med handdukar eller plastsäckar.
Vid översvämning
- Bryt strömmen, men se till så att en eventuell dräneringspump inte stannar.
- Behöver du länspumpning, kontakta Räddningstjänsten.
- Var noga med hygienen efter kontakt med avloppsvatten eftersom det innehåller bakterier och virus.
- Anmäl översvämningsskadorna till ditt försäkringsbolag och VA-bolaget. Försäkringsbolaget hjälper till med uttorkning.
- Fotografera skadorna. Rädda egendom om du kan göra detta utan att riskera din egen säkerhet.
- Släng inte förstörd egendom innan försäkringsbolaget har fått möjlighet att besöka dig och kunnat konstatera vad som har förstörts.
- Beror skadan på att VA-bolagets ledningar inte klarar lagkraven, begär ersättning för självrisk och andra kostnader som du inte får ersättning för från försäkringsbolaget.