Varning för matbrist i Stockholm under Obamas besök

(2013-08-28)

Åkerierna varnar för brist på färsk mat i innerstadsbutikerna på grund av avstängningarna i Stockholm i samband med Barack Obamas besök. Nu betyder ju inte detta att stockholmarna behöver svälta – det räcker att ta sig till en butik utanför tullarna. Men det är intressant att effekterna av två dagars avstängning kan få såna konsekvenser. Vad händer om alla transporter skulle stoppas under en längre tid på grund av t.ex. snöstorm, terrordåd, strejk eller influensaepidemi?

Myndigheten för samhällskyd och beredskap har tillsammans med organisationen Sveriges Åkeriföretag funderat över detta. Bland annat varnar de för attapoteken kommer att behöva stänga efter 2 dagar och att det kommer att vara brist på all mat i affärerna efter 4-5 dagar.
De sammanfattar:
Om lastbilstransporterna upphör får det konsekvenser i nästan alla delar av samhället. Ett avbrott i lastbilstransporter får redan efter ett par timmar allvarliga konsekvenser för vissa samhällsfunktioner. Bland de verksamheter som drabbas tidigt utmärker sig sjukvården, livsmedelsförsörjningen, sophanteringen och stora arbetsplatser. De flesta verksamheter är idag så slimmade att det inte finns lager eller överkapacitet att ta till i extrema lägen. Dagens produktionssystem – just-in-time – gör oss mycket beroende av varandra.
Ni kan se det som en partsinlaga från åkerierna men ni kan också se det som en uppmaning till att ha ett litet lager hemma av nödvändiga varor.

tomma hyllor i Japan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.