12 saker man kan göra med en plåtburk i en överlevnadssituation.

(2014-03-07)

tin_can

Plåtburkar av varierande kvalitet brukar gå att hitta även ute i skogen. Men allra bäst är att ha med minst en i ryggsäcken, kanske i form av en konservburk fylld med mat. Vissa plåtburkar har en plastbeläggning på insidan och är du rädd för syntetiska kemikalier som bisfenol A ska du nog undvika att steka feta livsmedel direkt i burken. Att koka upp vatten borde däremot vara ganska riskfritt.

1. Hämta vatten. Att transportera vatten är en av de svåraste utmaningarna i vildmarken  om man inte har rätt utrustning.

2. Smälta snö, koka vatten eller laga mat. Efter någon minuts kokning är alla virus, bakterier och andra mikroorganismer i vattnet döda. Blanda insekter, larver, blad och rötter med lite vatten och gör en delikat gryta. Om man inte lyckas bygga någon vettig ställning kan man ställa burken i askan, nära elden.

3. Bygga en luffargrill. En större plåtburk byggs lätt om till en liten spis som kan användas med olika typer av bränsle.

4. Vindskydd. En burk som skärs upp och viks ut skyddar elden mot vindpustar.

5. Gräva en grop. I lite hårdare mark kan en plåtburk vara mer effektiv än en grävpinne.

6. Bära eld. När du förflyttar dig kan du bära ett glödande kol täckt av aska i burke. Glöden håller sig i många timmar och du sparar tid och eldstål vid nästa lägerplats.

7. Förvaring av annan utrustning. Burken är perfekt till att förvara mindre saker i. Lägg fiskekit, vajersåg, visselpipa, nålar, eldstål, värmeljus, knappkompass, bomull i en plastpåse i en plåtburk med lock så har du ett komplett överlevnadskit som inte tar så stor plats i ryggsäcken.

8. Använda som litet bord. En uppochnervänd burk ger en plan yta som kan användas för precisionsarbete.

9. Fisk-/kräftfälla. Skär längsgående flikar på burkens sidor och böj inåt så har du en enkel mjärde för att fånga kräftor eller fisk.

10. Göra pilspetsar. Tunn plåt får lätt vassa kanter, vilket man kan utnyttja för att tillverka olika jaktredskap.

11. Sätta upp ett larm. En snubbeltråd fäst i en plåtburk som skramlar när den åker i marken blir till ett larm som förvarnar om besökare vid lägerplatsen.

12. Signalera. Genom att slå med en sten elle baksidan av kniven kan man få ett högt ljud som skrämmer bort vilddjur eller signalerar att du behöver räddning

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.