13 saker du kan använda en näsduk till i en överlevnadsituation

(2013-10-29)

näsduk

En snusnäsduk eller halsduk av bomull är inte bara en chick modeacessoar utan även mycket användbar i olika krisscenarier. En idé är att ta med två näsdukar, en som du ser till att hålla ren och en som du kan använda för smutsigare göromål.

1. Använda som mitella om någon skadat en arm

2. Spjäla ett brutet ben. Tillsammans med några brädbitar eller pinnar kan man med rätt kunskaper göra en improviserad spjälning.

3. Linda en stukning. Om man snabbt lindar en stukad hand eller fot så hindrar man den från att svullna onödigt mycket.

4. Förbinda ett större sår. Sår som är så stora/djupa att man riskerar att förblöda måste man lägga tryckförband på. I avsaknad av förstahjälpen-kit kan man använda en näsduk.

5. Sila grumligt vatten. Kokning eller rening med kemikalier dödar bakterier, men stora partiklar kan man få bort genom ett improviserat filter.

6. Använda som grytlapp. När du kokar vatten eller lagar mat över öppen eld kan du använda näsduken för att slippa bränna dig.

7. Täcka mat för att skydda mot flugor. Vid korttidsförvaring av mat kan du täcka över den med en näsduk för att hålla borta flugor.

8. Disktrasa eller torktrasa. Om en överlevnadsituation varar i mer än bara några dagar behöver man börja fundera på saker som hygien – t.ex att diska sina kokkärl.

9. Signalflagga. Om du vill bli hittad när du är vilse i skogen, men är klädd i mörka eller kamoflagefärgade kläder kan det vara en idé att ha med en näsduk i starka färger att signalera med.

10. Samla fukt. Om det är riktig brist på vatten kan man knyta en näduk runt varje ben och gå genom daggvått gräs. Fukten som samlas upp kan man vrida ur och dricka.

11. Munskydd. I en sandstorm skyddar näsduken näsa och mun. En blöt näsduk för munnen ger ett visst skydd mot brandrök.

12. Solskydd / kylning. En näsduk knuten runt huvudet skyddar mor stark sol. Om man dessutom har blött den i vatten, så ger den mycket effektiv kylning.

13. Värme. Självklart kan näsduken även användas som förstärkningsplagg vid kyla. Runt halsen, runt huvudet eller i skorna ger den lite extra värme

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.